Ingemaakte Rode Kool

on

Het gebeurt me wel eens dat ik voor de schoonheid van een rode kool val; die prachtig blauw-paarse gloed en door gesneden dat mooie lijnenspel van paars en wit.

De rode kool figureert dan een week of twee in verschillende gedaantes in ons leven…als cole slaw, in een ovenschotel, in een wokgerecht. Het eindstation van rode kool is eigenlijk altijd in een potje…. eerst pekelen en daarna maak ik het in met specerijen en azijn. De samenstelling van het inmaken verschilt telkens bij mij. Maar bij rode kool past een zoetje goed, dus appel, rozijntjes of kaneel goed. Met mandarijnrasp en kweepeer heb ik ook wel eens goed resultaten gehad.IMG_5373

Hoe ga je te werk?

  1. Je snijdt de rode kool fijn en zoekt er eventueel een zoet tegenwicht bij (dat kunnen rozijnen, stukjes appel, droge pruimen, gedroogde cranberries, ingemaakte kweeperen zijn). Je kunt er een gesnipperde ui bij doen.
  2. Je pekelt de rode kool met keukenzout, je moet dan denken aan een eetlepel of 2 voor een kwart rode kool (ik had een flinkerd). Het zou wrijf je zo’n beetje door de rode kool.
  3. De rode kool doe je in een verbiet. Je zet er een kom onder. Op de groente zet je een bordje en daar zet je iets gewichtigs op. Een slakom met water of zo. Dat laat je zo een nachtje staan. De volgende ochtend zie je dat je rode kool flink wat vocht is verloren.
  4. Dan begint het feitelijke inmaken. Doe de rode kool in brandschone glazen potten en druk de groenten flink aan.
  5. Maak je inmaakazijn door azijn op smaak te brengen met bijvoorbeeld citroenrasp, sinanaasappelrasp, laurier, pigmentbessen, kaneel, beetje bruine suiker (1 eetlepel of meer), kruidnagel. Verhit de azijn met alle smaakmakers totdat de suiker is opgelost.
  6. Giet de azijn in de potjes tot de kool onder staat. Sluit de potten af en keer ze om. Laat de potten onderste boven afkoelen.IMG_5396

Het is na een week of 2 lekker om te eten. Als de potten eenmaal open zijn in de ijskast bewaren! Het is nu eigenlijk iets te mooi weer voor rode kool. Maar bij een zomerse hotdog is deze rode kool toch echt heerlijk!

 

 

Plaats een reactie